Asbest verwijderen is een noodzaak

Asbest verwijderen is een noodzaak. Gezondheid, dat is voor ons allen het hoogste goed. Leven en wonen in een omgeving die vrij is van schadelijke stoffen, dat is een belangrijk gegeven om dat hoogste goed te beschermen. Asbest, een materiaal dat veelvuldig gebruikt werd vanaf de jaren ’70 in de bouw, is een schadelijke en kankerverwekkende stof die we in heel wat huizen en gebouwen van instellingen terugvinden in Vlaanderen. Niet echt bevorderend voor een veilige woon- en leefomgeving. Wat als u asbest in huis hebt? Lees hier wat dat betekent en hoe u het probleem bij de wortel aanpakt door uw dak (sarkingdak) te isoleren en tegelijkertijd asbest te laten verwijderen.

Asbest: wat is dat?

Asbest treft men voornamelijk aan in de golfplaten, gevelbekleding en dakleien geplaatst tussen de jaren ’70 en ’90. Ook in het onderdak kan je asbest aantreffen in die typische ‘honinggraat’ gewafelde structuur. Het materiaal bestaat uit de zogenaamde asbestvezels, die het kwaliteiten geven die andere bouwmaterialen niet hebben: sterkte, isolerende en brandwerende eigenschappen en -last but not least- de prijs. Asbest is goedkoop en dat maakte natuurlijk een belangrijk verschil voor de kostprijs van bouwprojecten. Sinds 1998 is het materiaal verboden en mag het niet meer gebruikt worden in bouwprojecten.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het spreekwoord spreekt voor zich: asbest laat u best niet zitten in uw huis of leefomgeving. Als het loskomt of rafelt, dan kan het inademen van de stof onder meer leiden tot ernstige longziektes. Uit verschillende studies en rapporten blijkt dat asbest nog volop aanwezig is in vele huizen van particulieren en gebouwen van instellingen. De overheid, in het bijzonder de Vlaamse overheid, neemt dan ook het voortouw in de strijd tegen deze schadelijke stof. De Vlaamse regering voorziet meer dan 124 miljoen euro subsidie om asbest professioneel te laten verwijderen bij particulieren en instellingen. Concreet gaat het om een extra premie van 12 euro per vierkante meter in combinatie met dakisolatie (sarkingdak). U isoleert uw dak en laat tegelijkertijd ook de asbestleien, het asbesthoudend onderdak of de asbesthoudende gevelbekleding door een specialist verwijderen. Een extra motivatie om uw omgeving asbestvrij te maken, een goede zaak voor uzelf en uw omgeving.

Actie nemen tegen asbest

U leest het, de mooie extra premie en uw gezondheid zijn goede redenen om uw dak te isoleren en actie te nemen tegen asbest. De premie zal uitbetaald worden vanaf januari 2021. Bent u op zoek naar een specialist in het verwijderen van asbest? U hebt vragen over dakisolatie? Onze geschoolde en professionele medewerkers helpen u graag verder. Maak vandaag nog een afspraak op het nummer 03/302 30 70 of e-mail ons via info@dakwerkenscv.be.